Robimy sery z Mery – warsztaty serowarskie 05.11.16

Mleko jest wspaniałym surowcem, które pozwala na stworzenie serów o tysiącach smaków. Takie, które fantastycznie smakują z winem i takie, które codzienne potrawy i zwykłą kanapkę zmieniają w wyjątkowe danie.
Dlatego chcielibyśmy zaprosić Państwa na warsztaty serowarskie, podczas których opowiemy o wyrobie serów podpuszczkowych i kwasowo-podpuszczkowych, o ich pielęgnacji i dojrzewaniu. O serach, które z powodzeniem można wykonać we własnej kuchni.

Warsztaty sa przeznaczone dla ludzi młodych i seniorów, znawców i laików, właścicieli małych i dużych gospodarst, otwartych na nowe wyzwania i „eko” przedsiębiorcow…

Warsztaty obejmują także praktyczny wyrób serów podpuszczkowych oraz ich degustację.

Będzie oczywiście możliwy zakup rożnych innych typow serow ze „stajni” SeryMery.

Uczestnictwo jest „for free ” czyli darmowe ale wymaga zgloszenia do jednego z organizatorów na fb lub przesłania wiadomosci na maila: danko@republikawyobrazni.pl

Warsztaty serowarskie poprowadzi Maria Stamatoska czyli SeryMery, zdobywczyni wyróżnienia w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”, Poznań, sierpień 2015 oraz
I nagrody podczas tego samego konkursu w sierpniu tego roku